Jak wynika z treści § 7 ust. 4 przywołanego rozporządzenia, kwotę diety należy pomniejszyć o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia, uznając, iż jest to po 25% za śniadanie i kolację oraz 50% za obiad. Pamiętać należy, iż nadwyżka ponad wskazaną część diety nie korzysta ze zwolnienia od podatku, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 16 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Powyższe ograniczenie kwoty diety wolnej od podatku nie ma jednak zastosowania w przypadku, gdy pracodawca stawia do dyspozycji pracownika posiłki profilaktyczne, do których zapewnienia jest obowiązany na podstawie odrębnych przepisów. Opodatkowaniu nie będzie podlegała bowiem wartość postawionych do dyspozycji posiłków, gdyż jak wynika z art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, wolne od podatku dochodowego są świadczenia rzeczowe i ekwiwalenty za te świadczenia, przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw.
Mając na uwadze powyższe stwierdzić należy, iż wydawanie pracownikom posiłków regeneracyjnych, do których wydania pracodawcę obligują odrębne przepisy, nie skutkuje koniecznością pomniejszenia kwoty diety z tytułu podróży służbowych.