Pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom dostępu do wody pitnej lub innych napojów. Wskazana powinność wynika z § 112 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 roku w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników.
Dodatkowo dla pracowników zatrudnionych stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca zapewnienia oprócz wody również inne napoje. Szczegółowe zasady zaopatrywania w takie napoje określa rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
Wartość otrzymanych przez pracownika od pracodawcy napojów, w związku z realizacją nałożonych na niego przez wskazane powyżej przepisy obowiązków, stanowi dla pracownika przychód ze stosunku pracy, o którym mowa w art. 12 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób. Przychód ten jest jednak zwolniony z podatku dochodowego od osób fizycznych na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Zgodnie z jego treścią wolne od podatku dochodowego są świadczenia rzeczowe i ekwiwalenty za te świadczenia, przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw.
Od powyższego należy odróżnić sytuację, gdy pracodawca zamiast wydawać pracownikom napoje w naturze daje im dowody uprawniające do zakupu napojów bezalkoholowych. Tego rodzaju świadczenia również korzystają ze zwolnienia, ale na innej podstawie. O takiej sytuacji stanowi art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. W świetle przywołanej normy, wolna od opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych jest wartość otrzymanych przez pracownika od pracodawcy bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do uzyskania na ich podstawie posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych, jeżeli pracodawca – mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy – nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych.