Pracodawcy, chcąc zwiększyć konkurencyjność swoich przedsiębiorstw jako miejsc pracy, zapewniają pracownikom przeróżne benefity. Wśród nich szczególnie popularne podczas wysokich temperatur są lody, a przez cały rok świeże owoce i warzywa. Ma to sprzyjać podniesieniu komfortu pracy, polepszaniu relacji interpersonalnych oraz trosce o zdrowie pracowników.
Nie ulega wątpliwości, że tego rodzaju świadczenia wypełniają definicję przychodu ze stosunku pracy. Zgodnie z art. 12 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, za przychody ze stosunku pracy uważa się wszelkiego rodzaju wypłaty pieniężne oraz wartość pieniężną świadczeń w naturze bądź ich ekwiwalenty, bez względu na źródło finansowania tych wypłat i świadczeń, a w szczególności: wynagrodzenia zasadnicze, wynagrodzenia za godziny nadliczbowe, różnego rodzaju dodatki, nagrody, ekwiwalenty za niewykorzystany urlop i wszelkie inne kwoty niezależnie od tego, czy ich wysokość została z góry ustalona, a ponadto świadczenia pieniężne ponoszone za pracownika, jak również wartość innych nieodpłatnych świadczeń lub świadczeń częściowo odpłatnych.
Pracownicy otrzymują omawiane świadczenie nieodpłatnie. Jednak, aby mogło ono zostać uznane za nieodpłatne świadczenie na gruncie podatku dochodowego od osób fizycznych, to muszą zostać spełnione następujące przesłanki:
- spełnienie świadczenia przez pracodawcę za zgodą pracownika;
- świadczenie jest spełniane w interesie pracownika, a więc to on uzyskuje przysporzenie lub zaoszczędza wydatku;
- korzyść uzyskana przez pracownika jest wymierna i możliwa do przypisania konkretnemu pracownikowi.
Tylko łączne wystąpienie powyższych przesłanek pozwala na zakwalifikowanie danego świadczenia jako nieodpłatnego i podlegającego opodatkowaniu.
W przypadku zagwarantowania pracownikom nieograniczonej możliwości korzystania ze świeżych owoców i warzyw w ogólnodostępnym miejscu niezwykle trudne jest ustalenie wartości świadczenia przypisanego konkretnemu pracownikowi. Pracodawca zazwyczaj nie prowadzi bowiem ewidencji owoców i warzyw wydanych poszczególnym osobom.
Wobec niespełnienia trzeciej przesłanki zakwalifikowania danego świadczenia jako nieodpłatnego, należy przyjąć, że udostępnienie pracownikom świeżych owoców i warzyw nie powoduje powstania u nich przychodu podlegającego opodatkowaniu. Takie stanowisko potwierdzają liczne interpretacje indywidualne.