Jedną z nowości wynikających z projektu rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju oraz poza granicami kraju jest odmienna od dotychczasowej konstrukcja diety krajowej. W świetle nowych rozwiązań dość znacznie wzrośnie wysokość diety krajowej. Dotychczasowa wysokość diety krajowej (23 zł) zostanie bowiem podwyższona do 30 zł. Biorąc pod uwagę to, że od ustalenia diety krajowej w wysokości 23 zł upłynęło już ponad 4 lata (dieta w tej wysokości obowiązuje bowiem od 1 stycznia 2007 r.) dostosowanie jej wysokości do rzeczywistych kosztów ponoszonych przez pracownika w związku z podróżą służbową, wydaje się w pełni uzasadnione. Skutkiem zmiany wysokości diety będą również zmiany wysokości innych świadczeń związanych z podróżą służbową, których wysokość przepisy określają jako pochodną wysokości diety. Mowa tutaj na przykład o wysokości ryczałtu na pokrycie kosztów dojazdu środkami komunikacji miejscowej (20 % diety) czy ryczałtu za nocleg (150 % diety).
Zmianą, która wymaga poświęcenia jej szczególnej uwagi, jest jednak wprowadzenie rozporządzeniem mechanizmu pomniejszania diety należnej pracownikowi w związku z odbywaniem podróży krajowej w przypadku zapewnienia pracownikowi bezpłatnego wyżywienia. O ile dotychczasowe rozwiązania prawne przewidywały wyłączenie uprawnienia pracownika do diety w przypadku zapewnienie pracownikowi całodziennego, bezpłatnego wyżywienia, o tyle nowe przepisy przewidują mechanizm procentowanego obniżania diety w razie zapewnienia pracownikowi częściowego wyżywienia.
W świetle nowych uregulowań dieta krajowa będzie obniżana o koszt otrzymanego bezpłatnego wyżywienia zapewnionego pracownikowi przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio: śniadanie – 25% diety; obiad – 50% diety; kolacja – 25% diety. Zatem odmiennie niż dotychczasowym stanie prawnym, w którym brak było podstaw do pomniejszania kwoty diety, w przypadku gdy podczas krajowej podróży służbowej pracownikowi zapewniono częściowe wyżywienie tj. jeden lub dwa posiłki, w nowym stanie prawnym już jeden posiłek zapewniony pracownikowi wpłynie na wysokość świadczenia należnego pracownikowi. Nowe rozwiązanie z pewnością więc utrudni rozliczenie kosztów odbytej przez pracowników podróży służbowej, gdyż będzie wymagało pozyskania przez pracodawcę dodatkowych informacji o okolicznościach odbycia przez pracownika podróży służbowej. Z drugiej jednak strony obniży w pewnej mierze ciężary finansowe, jakie muszą ponosić pracodawcy rekompensując odbywane przez pracowników podróże służbowe.
W świetle projektu nowego rozporządzenia wynikające z niego uregulowania mają wejść w życie już 1 września 2012 r.
Zobacz szkolenie: