Jeśli w stanie faktycznym zastosowanie znajdują przepisy rozporządzenia MPiPS z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju to nie ma podstaw do zmniejszania kwoty diety przysługującej pracownikowi. Zgodnie z § 4 ust. 3 pkt 2 przywołanego rozporządzenia, które obowiązuje wprost pracodawców będących państwowymi lub samorządowymi jednostkami sfery budżetowej, natomiast innych pracodawców o ile nie wprowadzili u siebie regulacji autonomicznych, dieta nie przysługuje pracownikowi tylko gdy zapewniono mu bezpłatne wyżywienie całodzienne. W stanie faktycznym przedstawionym w pytaniu pracownikowi zapewniono jedynie śniadania, a przepisy regulujące prawo pracownika do świadczeń z tytułu podróży krajowych nie przewidują pomniejszania diety w przypadku zapewniania pracownikowi częściowego wyżywienia. Odmienna sytuacja kształtuje się przy rozliczaniu podróży służbowych poza granicami kraju, kiedy to obowiązujące przepisy nakazują pomniejszenie diety również w przypadku zapewnienia pracownikowi częściowego wyżywienie. Wtedy pracownikowi przysługuje odpowiednio na: śniadanie – 15% diety; obiad – 30% diety; kolację – 30% diety; inne wydatki – 25% diety.
Na marginesie należy zwrócić uwagę, że prawdopodobnie już w niedługim czasie odpowiedź na pytanie ulegnie zmianie. Wynikać to będzie z wejścia w życie nowego rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju oraz poza granicami kraju. Zgodnie z rozwiązaniami przyjętymi w nowym rozporządzeniu dieta należna pracownikowi w związku z odbywaniem podróży krajowej będzie zmniejszana w przypadku zapewnienia pracownikowi częściowego wyżywienia. Zgodnie z nowymi rozwiązaniami kwotę diety zmniejszać się będzie o koszt otrzymanego bezpłatnego wyżywienia przyjmując, że każdy posiłek stanowił odpowiednio: śniadanie – 25% diety; obiad – 50% diety; kolacja – 25% diety.