25.02.2013 r.
4 min

Od najbliższego piątku rozliczenie podróży służbowej według nowych zasad

Ekspert PCKP

Skopiuj link
25.02.2013r.
4 min

Nowe rozporządzenie zastąpi dwa dotychczasowe rozporządzenia, które wprowadzały odmienne zasady rozliczania podróży służbowych krajowych i zagranicznych. W nowym stanie prawnym niektóre rozwiązania będą wspólne zarówno dla podróży krajowych, jak i zagranicznych. Rozporządzenia wprowadza wiele nowych rozwiązań prawnych, które z pewnością ucieszą praktyków. Niektóre jednak zmiany trudno ocenić tak jednoznacznie. Wskazując niektóre z nowości wynikających z nowego rozporządzenia wymienić należy:

  • Podniesienie stawki diety do kwoty 30 zł. Utrzymane zostaną za to dotychczasowe zasady ustalania wysokości diety. I tak dieta będzie w dalszym ciągu przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia w czasie podróży, zaś należność z tytułu diet obliczać się będzie za czas od rozpoczęcia podróży (wyjazdu) do powrotu (przyjazdu ) po wykonaniu zadania. Ustalenia wysokości diety będzie dokonywane w następujący sposób: jeżeli podróż trwa nie dłużej niż dobę i wynosi od 8 do 12 godzin to pracownikowi będzie przysługiwała połowa diety, natomiast w przypadku podróży trwającej ponad 12 godzin – pracownikowi przysługuje dieta w pełnej wysokości. Dieta nie będzie natomiast przysługiwała w przypadku podróży trwającej krócej niż 8 godzin. W przypadku podróży trwającej dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługiwać będzie dieta w pełnej wysokości, zaś za niepełną, ale rozpoczętą dobę: do 8 godzin – połowa diety, ponad 8 godzin – dieta w pełnej wysokości. Rozwiązaniem znanym z dotychczasowych rozwiązań prawnych jest również całkowite wyłączenie prawa do diety w przypadku delegowania do miejscowości pobytu stałego lub czasowego pracownika oraz w przypadku zapewnienia pracownikowi bezpłatnego całodziennego wyżywienia.
  • Pomniejszanie wysokości diety w przypadku podróży krajowych. Zgodnie z nowym rozporządzeniem pracodawca będzie zobowiązanych pomniejszać dietę o koszt zapewnionego bezpłatnego częściowego wyżywienia. W takim przypadku pracodawca będzie zobowiązany do procentowanego zmniejszenia diety o każdy posiłek zapewniony pracownikowi. I tak dieta będzie zmniejszana w przypadku zapewnienia pracownikowi śniadania – o 25 %, obiadu – o 50 % oraz kolacji – o 25 %.
  • Procentowe zmniejszanie wysokości diety z tytułu zapewnienia pracownikowi bezpłatnego wyżywienia znajdzie również odpowiednie zastosowanie w przypadku korzystania przez pracownika z usługi hotelarskiej, w ramach której zapewniono wyżywienie.
  • Zwrot kosztów noclegu przysługiwać będzie pracownikowi na podstawie przedstawionych rachunków, ale nowe przepisy wprowadzają w tym zakresie pewne ograniczenia. Otóż nowe przepisy wprowadzają limit zwrotu kosztów noclegu stwierdzanego rachunkiem przy podróży krajowej (20-krotność diety, czyli 600 zł). W przypadku gdy pracownik nie przedstawi rachunku będzie mógł się domagać od pracodawcy wyłącznie wypłaty ryczałtu za nocleg w wysokości 45 zł (150 % diety).
  • Konieczność rozliczenia podróży służbowej w ciągu 14 dni od zakończenia podróży w oparciu o rachunki przedstawione przez pracownika. Zatem nowe rozporządzenie w dalszym ciągu utrzyma zasadę, zgodnie z którą warunkiem zwrotu wydatków poniesionych przez pracownika jest ich odpowiednie udokumentowanie. Należy jednak zauważyć, że gdy ich przedstawienie okaże się niemożliwe, to pracownik będzie mógł złożyć pisemne oświadczenie o dokonanym wydatku praz przyczynie braku udokumentowania wydatku. Jeśli oświadczenie w ocenie podmiotu zobowiązanego do rozliczenia podróży służbowej będzie wiarygodne to nowe rozporządzenie umożliwi rozliczenie kosztów podróży służbowej w tym trybie.

Zobacz szkolenia: