Rozporządzenia wprowadza wiele nowych rozwiązań prawnych, które z pewnością ucieszą praktyków. Niektóre jednak zmiany trudno ocenić tak jednoznacznie. Przykładem takiej regulacji jest modyfikacja dotychczasowych rozwiązań w zakresie ustalenia prawa i wysokości diety przysługującej pracownikowi z tytułu podróży na terenie kraju.
Z jednej strony nowe przepisy podnoszą stawkę diety do kwoty 30 zł. Zmiana taka była już postulowana od kilku lat. Utrzymane zostają również dotychczasowe zasady ustalania wysokości diety. I tak dieta będzie w dalszym ciągu przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia w czasie podróży, zaś należność z tytułu diet obliczać się będzie za czas od rozpoczęcia podróży (wyjazdu) do powrotu (przyjazdu ) po wykonaniu zadania. Ustalenia wysokości diety będzie dokonywane w następujący sposób: jeżeli podróż trwa nie dłużej niż dobę i wynosi od 8 do 12 godzin to pracownikowi będzie przysługiwała połowa diety, natomiast w przypadku podróży trwającej ponad 12 godzin – pracownikowi przysługuje dieta w pełnej wysokości. Dieta nie będzie natomiast przysługiwała w przypadku podróży trwającej krócej niż 8 godzin.
W przypadku podróży trwającej dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługiwać będzie dieta w pełnej wysokości, zaś za niepełną, ale rozpoczętą dobę: do 8 godzin – połowa diety, ponad 8 godzin – dieta w pełnej wysokości. Rozwiązaniem znanym z dotychczasowych rozwiązań prawnych jest również całkowite wyłączenie prawa do diety w przypadku delegowania do miejscowości pobytu stałego lub czasowego pracownika oraz w przypadku zapewnienia pracownikowi bezpłatnego całodziennego wyżywienia.
Natomiast bardzo istotną nowością w rozporządzeniu z dnia 29 stycznia 2013 r. jest konieczność pomniejszania diety o koszt zapewnionego bezpłatnego częściowego wyżywienia. W takim przypadku pracodawca będzie zobowiązany do procentowanego zmniejszenia diety o każdy posiłek zapewniony pracownikowi. I tak dieta będzie zmniejszana w przypadku zapewnienia pracownikowi śniadania – o 25 %, obiadu – o 50 % oraz kolacji – o 25 %. Sprawą wymagającą wyraźnego podkreślenia jest to, że procentowe zmniejszanie wysokości diety z tytułu zapewnienia pracownikowi bezpłatnego wyżywienia znajdzie również odpowiednie zastosowanie w przypadku korzystania przez pracownika z usługi hotelarskiej, w ramach której zapewniono wyżywienie.
Zobacz szkolenia: