ZUS
21.02.2025 r.
3 min

Czy wartość kart lunchowych uwzględnia się w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne?

Magdalena Jeziorska

Radca prawny

Skopiuj link
ZUS
21.02.2025r.
3 min

Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy. Wartość kart lunchowych, co do zasady, stanowi przychód pracownika, ale w zależności od źródła ich finansowania powinna zostać opodatkowane albo korzysta ze zwolnienia.

Zasady ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne zostały określone w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych. W art. 18 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w podstawie wymiaru składek nie uwzględnia się wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy wskutek choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną oraz zasiłków z ubezpieczeń społecznych i zasiłków. Ponadto, do podstawy nie zalicza się innych przychodów wymienionych w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 roku w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.

Zgodnie z  § 2 ust. 1 pkt 11 wskazanego wyżej rozporządzenia podstawy wymiaru składek nie stanowią następujące przychody: wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu oraz wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów i kart przedpłaconych uprawniających do nabycia wyłącznie posiłków w placówkach gastronomicznych lub handlowych – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 450 zł. Przez posiłek, o którym mowa wyżej, należy rozumieć zarówno gotowe posiłki, jak i przetworzone produkty żywnościowe nadające się do bezpośredniego spożycia.

„Podstawy wymiaru nie stanowi wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów i kart przedpłaconych, które (technicznie) umożliwiają zakup nie tylko gotowych posiłków czy przetworzonych produktów żywnościowych, pod warunkiem jednak, że opłata wydatkowana z nich zostanie przeznaczona tylko i wyłącznie na zakup posiłków czy też przetworzonych produktów żywnościowych. W celu zastosowania zwolnienia z § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia, zarówno ubezpieczony, jak i płatnik składek muszą dysponować dowodami (udokumentowanie wydatkowania środków (wartości) bonów, talonów, kuponów i kart przedpłaconych) wskazującymi na wykorzystanie środków, zgodnie z brzmieniem przepisu”(interpretacja indywidualna Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie z 21 lutego 2024 roku, sygn. DI/200000/43/156/2024 (decyzja nr 156/2024).