Jedną z najważniejszych zmian przewidzianych w projekcie jest podwyższenie stawki diety związanej z podróżą służbową realizowaną na terenie kraju. W opinii wielu praktyków dotychczasowa stawka (23 zł) nie przystaje do rzeczywistych kosztów ponoszonych przez pracownika w związku z taką podróżą. Stąd projekt przewiduje, że za dobę podróży służbowe wynosić będzie 30 zł. Wyraźnego zaznaczenia jednak wymaga, że dieta w czasie podróży krajowej przeznaczona będzie w dalszym ciągu na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia, a nie pokrycie takich kosztów w całości, bądź pokrycie innych wydatków.
Wysokość diety będzie uzależniona od czasu trwania podroży, tj. od rozpoczęcia podróży krajowej (wyjazdu) do powrotu (przyjazdu) po wykonaniu zadania służbowego, i będzie wynosić (jeżeli podróż trwa nie dłużej niż dobę): pełną wysokość diety – jeśli podróż trwała ponad 12 godzin lub 50 % diety – jeśli podróż trwała od 8 do 12 godzin. Dieta nie będzie natomiast przysługiwała jeśli podróż służbowa trwała mniej niż 8 godzin.
Gdy podróż służbowa będzie trwała dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, zaś za niepełną, ale rozpoczętą dobę: do 8 godzin – 50% diety, ponad 8 godzin – dieta w pełnej wysokości.
Projekt utrzymuje znane dotychczas praktykom wyłącznie prawa do diety w przypadku podróży służbowej. I tak dieta nie będzie przysługiwać:
- za czas delegowania do miejscowości pobytu stałego lub czasowego pracownika,
- w dniu, w którym pracownik przebywającemu w podróży krajowej trwającej co najmniej 10 dni korzysta z prawa do przejazdu na koszt pracodawcy do miejscowości pobytu stałego lub czasowego i z powrotem.
- jeżeli pracownikowi zapewniono bezpłatne całodzienne wyżywienie.
Dużą nowością będzie natomiast konieczność procentowego zmniejszania diety o koszt otrzymanego przez pracownika bezpłatnego wyżywienia. Zgodnie z projektem zmniejszenie diety będzie się kształtowało następująco:
- śniadanie – 25% diety;
- obiad – 50% diety;
- kolacja – 25% diety.
Wskazane zasady zmniejszania diety będziemy stosować również odpowiednio w przypadku korzystania przez pracownika z usługi hotelarskiej, w ramach której zapewniono wyżywienie.
Zobacz szkolenia: