Najważniejszą zmianą w tym zakresie jest podwyższenie stawki diety przysługującej w związku z odbywaniem podróży krajowej. Dotychczas dieta krajowa wynosiła 23 zł. Po wejściu w życie jej wysokość wzrośnie do 30 zł. Wysokość diety krajowej będzie zmniejszona w razie zapewnienia bezpłatnego wyżywienia, przy czym na śniadanie i kolację przewidziano po 25% diety, a na obiad 50% diety.
Wysokość diety jest również podstawą do ustalenia wysokości innych należności związanych z podróżą służbową. I tak na przykład ryczał na pokrycie kosztów dojazdu komunikacją miejską wynosi z zasady 20 % diety za każdą rozpoczętą dietę podróży służbowej. A zatem po zmianach wysokość tego świadczenia wyniesie 6 zł. Z kolej nowy ryczałt za nocleg (150 % diety) to 45 zł dziennie. Istotną nowością w rozporządzeniu jest wprowadzenie limitu zwrotu kosztów noclegu podczas podróży krajowej w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. W takiej sytuacji pracownikowi będzie bowiem przysługiwał zwrot kosztów w wysokości stwierdzonej rachunkiem, jednak nie wyższej za jedną dobę hotelową niż dwudziestokrotność stawki diety, tj. 600 zł.
Wysokość diet oraz limitu na nocleg w przypadku zagranicznej podróży służbowej jest uzależniona od państwa, do którego pracownik realizuje podróż, i jest określona w załączniku do rozporządzenia z dnia 29 stycznia 2013 r. Dieta zagraniczna będzie, tak jak dieta krajowa, pomniejszana o koszt zapewnionego pracownikowi bezpłatnego wyżywienia (śniadanie 15% diety, obiad i kolacja po 30% diety).
Zobacz szkolenia: