Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej wprowadziło nowe rozwiązanie dotyczące sposobu naliczania diet z tytułu krajowej podróży służbowej. Zgodnie bowiem z § 7 ust. 4 rozporządzenia kwotę diety za dobę podróży służbowej zmniejsza się o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia, przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:
- śniadanie – 25% diety,
- obiad – 50% diety,
- kolacja – 25% diety.
Od 1 marca 2013 r. dieta za dobę krajowej podróży służbowej wynosi 30 zł.
W sytuacjach przewidzianych przepisami rozporządzenia pracownik nabędzie prawo należności w wysokości 50% diety, tj. w kwocie 15 zł, w przypadku gdy:
- podróż trwa nie dłużej niż dobę i wynosi od 8 do 12 godzin,
- podróż trwa dłużej niż dobę, a rozpoczęta niepełna doba nie przekracza 8 godzin.
Stanowisko Departamentu Prawa Pracy Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej:
Od dnia wejścia w życie rozporządzenia kwestia pomniejszania kwoty diety o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia budziła szereg wątpliwości. Sporne pozostawało, w jaki sposób pomniejszyć dietę obliczoną w kwocie 15 zł (np. gdy podróż trwała 10 godzin od 07:00 do 17:00), w przypadku gdy pracownikowi zapewniono bezpłatne częściowe wyżywienie w postaci śniadania albo obiadu.
Z literalnego brzmienia § 7 ust. 4 rozporządzenia wynika, że pomniejszenia należy dokonywać od kwoty diety, o której mowa w § 1, czyli zawsze od pełnej diety, której wysokość wynosi 30 zł. Pomimo że zaprezentowane rozwiązanie spotkało się z krytyką, poprawność jego stosowania potwierdził Departament Prawa Pracy Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w stanowisku z dnia 26 marca 2013 r. (publikacja: Rzeczpospolita z dn. 11 kwietnia 2013 r., Praca i świadczenia, D8). Z opinii prawnej Ministerstwa jednoznacznie wynika, że „Jeśli podróż służbowa trwała od 8 do 12 godzin, a pracownik miał zapewniony obiad, należność z tytułu diety nie występuje. Obliczona zgodnie z § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b połowa diety (15 zł) podlega bowiem zmniejszeniu o koszt obiadu, tj. o 15 zł (50 proc. z 30 zł = 15 zł)”.
Zobacz szkolenia: